Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 20 Ιουλίου 2009


Aφιερωμένο στους νεο-γκιαούρηδες (που χειρότερα κι από το πιο υστερικό καμμένο μπαόκι που μιλά για μακεδονική αυτονόμηση από την πουτ@να την Αθήνα) φοράνε τέτοιες ηλίθιες μπλούζες με ακόμη πιο ηλίθιες ρίμες:
Αν ήξερε το ανιστόρητοι βλαμμένο που την φοράει και το τι σημαίνει η συγκεκριμένη σημαία, ίσως να τίναζε τα μυαλά του με το λάγκερ του παππού του...

"Κρητική σημαία" , Οθωμανική Ηγεμονία και ΜΙΤ

Και να που ο γραφικός τοπικισμός ορισμένων με κατάλληλους "χειρισμούς" από ξένες δυνάμεις δύναται να πάρει περίεργες κατεύθυνσεις. Αναφερόμαστε φυσικά στα τουρκικά παιχνίδια με την "αυτονομία" της Κρήτης ενορχηστρωμένα απο την ΜΙΤ και ακραίους ανθελληνικούς κύκλους ακόμα και εντός Ελλάδος. Είναι προφανές και στον πλέον αφελή ότι το Τουρκικό κράτος προσπαθεί συστηματικά να μας δημιουργήσει προβλήματα είτε υποστηρίζοντας ανοικτά τους αντιπάλους μας (ΠΓΔΜ ,Τσάμηδες) είτε αναζωπυρώνοντας θέματα που κατά την άποψή τους είναι ακόμα "ανοικτά" και θα μπορούσαν να εκμεταλευτούν στο μέλλον (μειονότητα Θράκης, 'αυτονομία" της Κρήτης ,"αυτονομία" Δωδεκανήσων) ίσως αναδεικνύοντας με τον καλύτερο τρόπο το σύνδρομο των Σεβρών το οποίο κατατρέχει την συμπλεγματική τουρκική "ελίτ"


Το θέμα μας όμως δεν είναι η γνωστή και δεδομένη τουρκική στάση.Το θέμα μας είναι οι ανιστόρητοι τοπικιστές , οι αργυρώνητοι προδότες (φωτιά και τσεκούρι..) και οι πολλοί Έλληνες πατριώτες που τσίμπισαν το τουρκικό δόλωμα....

Ειδικά οι τελευταίοι, οι οποίοι σηκώνοντας την σημαία της "Κρητικής Πολιτείας", ΔΕΝ καταλαβαίνουν πως ζητούν την επικυριαρχία του Τουρκικού Κράτους στην Κρήτη. Γιατί σε περίπτωση που δεν το γνωρίζουν , το κόκκινο χρώμα και το Τουρκικό άστρο στην σημαία, αυτό ακριβώς υποδηλώνει:




Και εξηγούμαστε..
Η Κρητική Πολιτεία ήταν "Ηγεμονία" του Σουλτάνου. Όπως η Σάμος εκείνη την εποχή ήταν επίσης ηγεμονία του Σουλτάνου :




Δυστυχώς η ιστορική συνείδηση δεν φυτρώνει στα δέντρα γιαυτό θεωρήσαμε σωστό να κάνουμε μια μικρή ιστορική αναδρομή ,που ίσως βοηθήσει κάποιους να συνειδητοποιήσουν τι μηνύματα στέλνουν κάθε φορά που χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο σύμβολο. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι οι Κρητικοί στην μεγάλη πλειοψηφία τους είναι φλογεροί πατριώτες οι οποίοι βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή σε όλους τους αγώνες του Έθνους ,γιαυτό άλλωστε είναι εξαιρετικά θλιβερό να πέφτουν θύματα ίσως του πλέον ανθελληνικού οργανισμού στον πλανήτη δηλαδή,των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών ,"άξιων" συνεχιστών της κληρονομίας των Οθωμανών μισάνθρωπων.

Γιατί όμως η σημαία αυτή συμβολίζει την Οθωμανική Ηγεμονία? Η απάντηση παρακάτω..

Κατα κανόνα όταν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία στα μέσα του 19ου αιώνα κάποια
περιοχή ή κάποιο νησί στην δική μας περίπτωση (Κρήτη) επαναστατούσε, οι Τούρκοι επενέβαιναν δυναμικά γιά να καταστείλουν την επανάσταση. Οι μεγάλες δυνάμεις κατόπιν παρενέβαιναν γιά να σταματήσουν τις σφαγές του Χριστιανικού πληθυσμού από τους Τούρκους αλλά και γιά να παίξουν τα παιχνίδια τους με το "μεγάλο ασθενή" .
Έτσι έγινε και στην περίπτωση της Κρήτης και της Σάμου: Επανάσταση του Χριστιανικού πληθυσμού, επέμβαση βίαιη της Τουρκίας, σφαγές του Χριστιανικού πληθυσμού, παρέμβαση των ξένων μεγάλων δυνάμεων. Στην περίπτωση της Κρήτης συμφωνήθηκε η αυτονομία της Νήσου υπό την Οθωμανική Ηγεμονία (αυτονομία και όχι ανεξαρτησία).

Οι Τούρκοι μετά την παρέμβαση των μεγάλων δυνάμεων ύστερα από την επανάσταση του 1897 (και των σφαγών που ακολούθησαν από τους Τουρκοκρητικούς), δέχθηκαν με τη συνθήκη της Κωνσταντινουπόλεως (1897) την αυτονομία της Κρήτης υπό την Οθωμανική κυριαρχία. Ο τελικός διακανονισμός του Κρητικού ζητήματος θα γινόταν αργότερα. Οι Μεγάλες Δυνάμεις ως εγγυήτριες, πρότειναν η καθεμιά τον "εκλεκτό" της για τη θέση του Ύπατου Αρμοστή του νησιού (άλλοι πρότειναν το Μαυροβούνιο Πρίγκηπα (Βοεβόδα) Μπόζα Πέτροβιτς Νιέγκος, άλλοι τον πρίγκιπα Βάττεμπεργκ ενώ οι Τούρκοι ήθελαν γι' αυτή τη θέση τον εξωμότη Ανθόπουλο πασά). Η Ρωσία υπέδειξε το μικρότερο γιό του βασιλιά των Ελλήνων Γεωργίου του Α', τον πρίγκιπα Γεώργιο, ο οποίος και επελέγη τελικά.

Η Σημαία της Κρητικής Πολιτείας υποδείκνυε τη σχέση υποτέλειας μεταξύ Ηγεμόνα-Υποτελ]ή[/b: Επιλέχθηκε μεν η Ελληνική Σημαία ως σύμβολο της Κρήτης (λόγω της πλειοψηφίας του Ελληνικού πληθυσμού στο νησί) [b]αλλά με τον λευκό Τουρκικό αστέρα εντός ερυθρού φόντου στο άνω αριστερό τεταρτημόριο.

Το ίδιο και στη Σάμο. Παρόλο που το νησί επαναστάτησε υπό το Λυκούργο Λογοθέτη το 1821, το 1830 στο πρωτόκολλο του Λονδίνου δεν συμπεριελήφθηκε στο ανεξάρτητο Ελληνικό Βασίλειο. Οι Σαμιώτες τότε ανακήρυξαν την "Ανεξάρτητη Σαμιακή Πολιτεία" εκβιάζοντας την Οθωμανική Αυτοκρατορία είτε να επέμβει δυναμικά είτε να τους αναγνωρίσει. Οι Μεγάλες Δυνάμεις παρενέβησαν γιά να γλιτώσουν τη σφαγή, και η Υψηλή Πύλη δέχθηκε ύστερα από τις πιέσεις τους να αναγνωρίσει μερική αυτονομία στη Σάμο, με Έλληνα Πρίγκηπα μεν αλλά υποτελή στο Σουλτάνο.

Η επικυριαρχία αυτή συμβολιζόταν και στην σημαία της Ηγεμονίας της Σάμου: Επιλέχθηκε μεν η Ελληνική Σημαία ως σύμβολο της Σάμου (λόγω της πλειοψηφίας του Ελληνικού πληθυσμού στο νησί) αλλά με τα δύο άνω τεταρτημόρια ερυθρά, αντί κυανά (προφανώς λόγω της Τουρκικής επικυριαρχίας).



ΠΗΓΗ:
http://www.enkripto.com/2009/07/blog-post_09.html




Αντε ξεστραβωθείτε και ξεστραβώστε σε όσους πιάνουν στο στόμα τους αυτή την καραμέλα, όλους αυτους τους ανεξάρτητους (από τον εγκέφαλο τους) κρητικούς πολίτες...

Κυριακή 19 Ιουλίου 2009

Ο απαράμιλλος Μινωικός πολιτισμός και οι κατά καιρούς αρνητές του



Τoυ Γιώργου Παναγιωτάκη*

Aποτελεί κοινό τόπο το γεγονός ότι στην μακροσκελή πορεία του χρόνου, οι μεγάλοι πολιτισμοί και μεγάλοι άνδρες, δέχονται τα βέλη της άρνησης, της σκίασης και της απαξίωσης του έργου τους, από μια συνήθως μικρή μερίδα ανθρώπων.

Α’. Ο Μινωικός Πολιτισμός μοναδικός στον ευρωπαϊκό χώρο και πρόδρομος του σημερινού ευρωπαϊκού πολιτισμού, χάραξε και ακολούθησε τη δική του λαμπρή τροχιά. Γραπτά σύμβολα, πολυτελή ανάκτορα, ιερά, καλαίσθητες αίθουσες με εκπληκτικής ομορφιάς επιτοίχιες διακοσμήσεις και πλούσιο θεματολογικό περιεχόμενο αλλά και σπάνια αρχιτεκτονική, συνθέτουν ένα μοναδικό αρχιτεκτονικό σύνολο, υψηλής καλλιτεχνικής έμπνευσης και δημιουργίας.

Ο απαράμιλλος αυτός πολιτισμός, που θεσμοθετεί και διαμορφώνει τις δικές του θρησκευτικές αντιλήψεις, ανακαλύπτει και εφαρμόζει τους δικούς του σοφούς νόμους, ακτινοβολεί και γοητεύει όλους τους γειτονικούς μεσογειακούς λαούς.

Σε μεταγενέστερους χρόνους, που ο μινωικός πολιτισμός βρίσκεται σε παρακμή, αναδύονται νέοι πολιτισμοί, που ο παλαιότερος μινωικός, λειτουργεί γι’ αυτούς ως ενοχλητικό επιστέγασμα. Έτσι, οι ποιητές και μυθογράφοι της Αττικής στη μυθολογούσα φαντασία τους, εκφράζουν ένα είδος αντιπάθειας και μνησικακίας προς τον κρητικό πολιτισμό. Με αφορμή το φόνο του πρωταθλητή Ανδρόγεω γιου του Μίνωα, που πήρε μέρος στα Παναθήναια νικώντας όλους τους άλλους, έφτιαξαν το μύθο του Μινώταυρου, καθώς και το “φόρο αίματος” που είχε επιβάλει σ’ αυτούς ο Μίνωας ως επιτίμιο για την πράξη τους.

Ο Μινώταυρος λοιπόν, ήταν ένα τερατόμορφο ον, που γέννησε η Πασιφάη, γυναίκα του Μίνωα, σε μια παρά φύση συνεύρεση με ταύρο. Η τροφή μάλιστα του Μινώταυρου ήταν τρυφερές ανθρώπινες σάρκες και μάλιστα αθηναϊκής καταγωγής ανά έτος ή κατ’ άλλους ανά εννέα έτη.

Τερατόμορφα όμως όντα υπήρχαν κι αλλού, αλλά με διαφορετικές ιδιότητες και διαφορετική μεταχείριση και αποδοχή από την πλευρά των ανθρώπων. Ο Πάνας ήταν ποιμενική μορφή της ορεινής Αρκαδίας με κεφαλή και πόδια τράγου (τραγοπόδαρος). Του είχαν όμως αποδοθεί θεϊκές ιδιότητες αφού ήταν θεός της φύσης και της αναπαραγωγής αλλά και δάσκαλος της μαντικής τέχνης. Η λατρεία του μάλιστα ως ποιμενικού θεού είχε απλωθεί σ’ ολόκληρη την Ελλάδα αλλά και την Αίγυπτο.

Ο Χείρωνας Κένταυρος ανήκε επίσης στην κατηγορία των δισυπόστατων όντων, αφού από τη μέση και πάνω ήταν άνθρωπος και από τη μέση και κάτω άλογο. Το όνομά του (Χείρωνας) το όφειλε στην ιατρική χειρουργική επιδεξιότητα των χεριών του. Είχε ανακαλύψει τα βότανα και τις θεραπευτικές ιδιότητές τους στις πληγές. Ασκούσε με επιτυχία τη χειρουργική, την οποία δίδαξε στον Ασκληπιό. Υπήρξε σοφός και δίκαιος και είχε αποσπάσει την αμέριστη αγάπη και την πλατειά λατρεία του κόσμου. Στην ύστερη αρχαιότητα διαμορφώθηκε η αντίληψη ότι με το θάνατό του “κατεστερίσθη”, έγινε δηλαδή αστερισμός ως Τοξότης ή Κένταυρος.

Βλέπουμε λοιπόν τις θεϊκές ικανότητες και αρετές των όντων αυτών, σε αντίθεση με τον άλλο ζωόμορφο Μινώταυρο που τρεφόταν με ανθρώπινες σάρκες και μάλιστα με άτομα νεαρής ηλικίας.

Στο ίδιο πλαίσιο λογικής κινείται και ο ρόλος του Αθηναίου Θησέα, που σκοτώνει τον Μινώταυρο, ηρωοποιείται με την πράξη του αυτή και ταπεινώνει την Αριάδνη που παίρνει δήθεν για γυναίκα του, εγκαταλείποντάς την άνανδρα και άσπλαχνα σε κάποιο κυκλαδίτικο νησί. Η επισκίαση λοιπόν του νεότερου πολιτισμού της Αθήνας από το μινωικό, δημιούργησε αυτή τη μυθοπλασία.

Β’. Ένας άλλος λαός με αξιόλογο πολιτισμό και δικές του θρησκευτικές αντιλήψεις, είναι οι Εβραίοι, που επίσης δεν έβλεπαν με καθαρό μάτι τους Έλληνες και ειδικότερα τους Κρήτες. Η αντιπάθεια αυτή και οι ευρύτερες επεκτατικές τους βλέψεις, συναντούνται στις προφητείες της Π. Διαθήκης, που επέχουν μάλιστα θέση θεϊκής εντολής. Σταχιολογούμε μερικές:

α’. Και εξολοθρεύσω Κρήτας και απολώ τους καταλοίπους τους κατοικούντας την παραλίαν και ποιήσω εν αυτοίς εκδικήσεις μεγάλας και επιγνώσονται, διότι εγώ Κύριος εν τω δούναι την εκδίκησίν μου επ’ αυτούς. (Ιεζεκιήλ, κε’ 16-17).

β’. Ουαί οι κατοικούντες το σχοίνισμα (= τις ακτές της θάλασσας) πάροικοι Κρητών. Λόγος Κυρίου εφ’ υμάς, Χαννάν γη αλλοφύλων, και απολώ υμάς εκ κατοικίας και έσται Κρήτη νομή ποιμνίων και μάνδρα προβάτων... (Σοφονίας β’ 5-6).

γ’. Τάδε λέγει Κύριος... και εξαποστελώ πυρ επί τα τείχη Γάζης και καταφλέγεται θεμέλια αυτής και εξολοθρεύσω κατοικούντας εξ Αζώτου και εξαρθήσεται φυλή εξ Ασκαλώνος και επάξω την χείρα μου επί Ακκαρών και απολούνται οι κατάλοιποι των αλλοφύλων, λέγει Κύριος (Αμώς α’ 6-8). Πρόκειται για τις τέσερις πόλεις των Φιλισταίων, οι οποίοι κατά την Π. Διαθήκη μετέβησαν εις την Παλαιστίνην “εκ Κάφτορ” δηλαδή από την Κρήτη.

δ’. Πέρσαι και Κρήτες και Λυδοί και Λίβυες και πάντες οι επίκτητοι και των υιών της διαθήκης μου μαχαίρα πεσούνται εν αυτή (Ιεζεκιήλ λ’ 5).

Οι Εβραίοι λοιπόν καθώς συνάγεται, δεν αντιμετωπίζουν επιτημιτικά τους Κρήτες ή μειωτικά όπως οι Αθηναίοι, αλλά με πολύ σκληρότερους τρόπους, προφανώς ως περιούσιος λαός.

Σε πρόσφατη εκδήλωση παρουσίασης ενός αξιόλογου βιβλίου με τίτλο “Κρητών Επιχειρείν” που προς τιμή του εξέδωσε το Επιμελητήριο Ηρακλείου, ακούστηκαν οι φράσεις ότι οι Μινωίτες δεν είναι Ελληνες και ότι οι προπάτορές μας πρέπει να αναζητηθούν στα σημιτικά φύλα.

Ο πρώην νομάρχης Ηρακλείου κ. Δημήτρης Σαρρής βαθύς μελετητής και της ελληνικής Ιστορίας, αντέδρασε κατά τρόπο εύστοχο και ιστορικά τεκμηριωμένο, εκφράζοντας έτσι τις ανησυχίες του, για κάποιες μύχιες σκέψεις που ενδεχομένως συνάδουν και εξυπηρετούν εβραϊκά συμφέροντα. Ας μην ξεχνούμε ότι το Μακεδονικό ζήτημα που αντιμετωπίζουμε σήμερα, κάπως έτσι, δειλά δηλαδή και αθόρυβα ξεκίνησε.

Για την καλαίσθητη αυτή έκδοση του κ. Κωστή Χρηστάκη που εξέδωσε το Επιμελητήριο Ηρακλείου καιτ ο καλλιτεχνικό μέρος κάλυψε ο γνωστός εκδοτικός οίκος Δετοράκη, αξίζουν συγχαρητήρια. Η ανθρώπινη ακόμα χειρονομία του Επιμελητηρίου, να παραχωρηθεί το βιβλίο και οι εισπράξεις του σε δυο φιλανθρωπικά Ιδρύματα της πόλης μας, είναι άξια κάθε επαίνου.

* Ο Γεώργιος Παναγιωτάκης είναι ιστορικός και συγγραφέας

Η Κρήτη των Λαβυρίνθων

Του Κωστή Χρηστάκη*

Αγαπητέ Κύριε Διευθυντή,

Με μεγάλη προσοχή και τον δέοντα σεβασμό διάβασα την επιστολή με τίτλο “Η αλήθεια για τους Μινωίτες” του τ. Νομάρχη Ηρακλείου κ. Δημήτρη Σαρρή (Πατρίς, 19-6-2009).

Στην επιστολή του ο κ. Σαρρής δικαιολογεί την παρέμβασή του στην εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου μου ΚΡΗΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ (έκδοση του Επιμελητηρίου Ηρακλείου) ως «κάθετη αντίθεσή του με τη βάναυση διαστρέβλωση της Ελληνικής Ιστορίας και Μυθολογίας» που διατυπώθηκε από τους αρχαιολόγους-ιστορικούς (κ. Μ. Τσιποπούλου και κ. Κ. Χρηστάκη), επειδή υποστήριξαν ότι «οι Μινωίτες δεν ήταν Έλληνες».

Αντιπαρέρχομαι τις βαριές εκφράσεις που χρησιμοποιεί ο συντάκτης της επιστολής, κατανοώντας τη δυσκολία αποδοχής επιστημονικών απόψεων από μη ειδικούς. Όμως ο επιστήμονας, στον τομέα της επιστήμης του είναι υποχρεωμένος να προάγει τη γνώση και να κάνει κοινωνούς τους ανθρώπους με τους οποίους έρχεται σε επικοινωνία, ακόμα και αν χρειαστεί να συγκρουστεί με παγιωμένες αντιλήψεις. Ας σημειωθεί μόνο ότι ειδικές σπουδές, πολύχρονη επιστημονική έρευνα και συγγραφή ποικίλων επιστημονικών εργασιών και ειδικών βιβλίων (το ΚΡΗΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ είναι το τρίτο κατά σειρά βιβλίο μου) δεν μού επιτρέπουν να αποδεχτώ το χαρακτηρισμό «νεαρός» και τη σημειολογία που περικλείει η χρήση της λέξης από το συντάκτη της επιστολής.

Επειδή τα θέματα που θίχτηκαν από τον κ. Νομάρχη αποτελούν αντικείμενο επιστημονικού διαλόγου ειδικών, δεν σκοπεύω να εμπλακώ σε ένα διάλογο από τον οποίο απουσιάζει η κοινή επιστημονική αφετηρία. Όμως, για την αποκατάσταση της επιστημονικής εγκυρότητας και προς χάριν των αναγνωστών σας θεωρώ αναγκαίες κάποιες διευκρινήσεις:

1) Η αρχαιολογία είναι μια επιστήμη που εξελίσσεται συνεχώς καθώς νέα δεδομένα, νέες μεθοδολογικές και θεωρητικές ερμηνευτικές προσεγγίσεις και ερευνητικές τεχνικές δημιουργούν ένα πολυδιάστατο και συνεχώς ευμετάβλητο ορίζοντα. Το περιεχόμενο της επιστολής Δ. Σαρρή με τίτλο «Η αλήθεια για τους Μινωίτες» είναι συνεπώς άτοπο αφού η αλήθεια είναι το διαρκές επιστημονικό ζητούμενο. Εξάλλου αυτή είναι και η γοητεία της μελέτης του παρελθόντος, μελέτη που προϋποθέτει ουσιαστική γνώση και ευρύτητα πνεύματος.

2) Οι λαοί του Ελλαδικού χώρου πριν από την άφιξη των Ελλήνων ονομάζονται Προέλληνες. Ανάμεσα στους λαούς αυτούς συγκαταλέγονται οι Μινωίτες. Γύρω στα 2200-2000 π.Χ. αφίχθηκε ο κύριος όγκος των ελληνόφωνων Ινδοευρωπαίων στην Ελλάδα, όπως μαρτυρείται από την Μυθολογία και από λέξεις της ελληνικής γλώσσας που δεν ανάγονται στην ινδοευρωπαϊκή πρωτο-γλώσσα. Ο καθ. Σ. Αλεξίου γράφει, ήδη από το 1964: «Η Κρήτη, προστατευόμενη από την θάλασσαν, δεν εγνώρισε την μεταβολήν αυτήν και συνέχισε τας παροδόσεις αυτής μέχρι της πρώτης αφίξεως των Αχαιών-Ελλήνων περί το 1450 π.Χ» (Σ. Αλεξίου, Μινωικός Πολιτισμός, Ηράκλειο 1964, σ. 123). Οι Αχαιοί δημιούργησαν τον «πρώτο μεγάλο ελληνικό πολιτισμό» (Θ. Κατσουλάκος, Γ. Κοκκορού-Αλευρά, Β. Σκουλάτος, Αρχαία Ιστορία Α΄ Γυμνασίου, ΟΕΔΒ, 2008, σ. 29). Είναι σαφής η διάκριση μεταξύ Μινωιτών και Αχαιών. Εξάλλου αναλύσεις DNA μαρτυρούν την έλλειψη γενετικής συγγένειας μεταξύ των δυο πληθυσμιακών ομάδων (Α. Ναυπλιώτη, Ι΄ Διεθνές Κρητολογικό Συνέδριο, Χανιά 2006). Η συνέχιση της έρευνας θα διαμορφώσει σίγουρα μια πληρέστερη εικόνα.

3) Τα πρώτα αναμφισβήτητα τεκμήρια κατοίκησης της Κρήτης χρονολογούνται στις αρχές της Νεολιθικής περιόδου (αρχές 7ης χιλιετίας) και προέρχονται από την Κνωσό. Στα χρόνια που προηγήθηκαν, είναι πιθανόν ομάδες κυνηγών και τροφοσυλλεκτών να κατοικούσαν στο νησί κατά την Παλαιολιθική και Μεσολιθική περίοδο. Το θέμα που απασχολεί την έρευνα είναι η προέλευση των ομάδων που εγκαταστάθηκαν στην Κνωσό το 6800 π.Χ (η χρονολογία αυτή θεωρείται ως αφετηρία εγκατάστασης). Αν και το θέμα παραμένει ανοικτό, η άποψη που υπερισχύει είναι ότι ήρθαν στο νησί ομάδες από την περιοχή της Μικράς Ασίας, φορείς του πρωτοπόρου Νεολιθικού Πολιτισμού της Εγγύς Ανατολής. Αναλύσεις DNA μαρτυρούν την σχέση των Μινωιτών με τους λαούς της Ανατολής (π.χ. Καθημερινή 3-4-2008). Αν και χρειάζεται περισσότερη έρευνα προς τη κατεύθυνση αυτή, τα αποτελέσματα των αναλύσεων διαμορφώνουν μια νέα εικόνα.

4) Ως Σημίτες χαρακτηρίζονται οι λαοί που έζησαν στην Αραβική Χερσονήσο, στην Μεσοποταμία, στην Συρο-παλαιστίνη και στην Αιθιοπία. Η αποκλειστική ταύτιση των λαών αυτών με τους Εβραίους είναι ένα σοβαρό λάθος, χωρίς να υποτιμάται η συνεισφορά των τελευταίων στον πολιτισμό και κυρίως στην διαμόρφωση σύνθετης θρησκευτικής σκέψης. Η αντιμετώπιση των Σημιτών, δημιουργών μεγαλών πολιτισμών, με σημερινά κριτήρια «εθνοτισμού» είναι λανθασμένη και παραπέμπει σε πολύ επικίνδυνες νοοτροπίες από τις οποίες η ανθρωπότητα υπέφερε σκληρά.

5) Αν και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι μύθοι ενσωματώνουν ιστορικές μνήμες δεν είναι αποτελεσματικό να ερμηνεύονται αυτολεξεί ως στοιχείο τεκμηρίωσης για την κατανόηση του παρελθόντος. Η χρήση των μύθων προϋποθέτει μεγάλη προσοχή και βαθιά επιστημονική και σφαιρική γνώση προκειμένου να εντοπιστούν τα διαφορετικά ιστορικά και πολιτισμικά στοιχεία μιας μυθικής αφήγησης. Εξάλλου η μυθική αφήγηση πρέπει να συνδυάζεται πάντοτε με ανασκαφικά ευρήματα. Οι μύθοι που επικαλείται ο Δ. Σαρρής δεν τεκμηριώνουν την ελληνικότητα των Μινωιτών αλλά τη σύζευξη και τη δημιουργική συνύπαρξη ανθρώπων και πολιτισμών σε ένα περιβάλλον χωρίς αυστηρά καθορισμένα γεωγραφικά σύνορα. Τέτοια ήταν τα αρχαία βασίλεια της Ανατολής μεταξύ των οποίων κα το Μινωικό «κράτος της Θάλασσας»: ένας κόσμος ανοικτός και κοσμοπολίτικος, όπως ήταν πάντα Κρήτη, γεφύρι ανάμεσα στις μεγάλες στεριές και χωνευτήρι πολιτισμών.

Στα ελληνικά βιβλιοπωλεία κυκλοφορούν πλήθος βιβλία εγκρίτων Ελλήνων και ξένων πανεπιστημιακών δασκάλων και αρχαιολόγων-ιστορικών, ειδικών στην μελέτη του Προϊστορικού Αιγαίου, προσιτά σε κάθε ενδιαφερόμενο.

• Ο Κωστής Χρηστάκης, είναι Δρ. προϊστορικής αρχαιολογίας, διδάσκων του Παν/μίου Κρήτης, Παιδαγωγικό Τμήμα, καθηγητής του Minoan International College

Aυτή είναι η αλήθεια για τους Μινωίτες



Του Δημήτρη Σαρρή*

Κύριε Διευθυντή,

Κατά την παρουσίαση της θαυμάσιας έκδοσης του ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ με τον τίτλο «ΚΡΗΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ», την οποία επιμελήθηκε ο νεαρός αρχαιολόγος – ιστορικός – συγγραφέας κ. Κωστής Χρηστάκης και η οποία αναφέρεται διεξοδικά και με πλούσιο φωτογραφικό υλικό στην διαχρονική ενασχόληση των Κρητών με το εμπόριο, από αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι σήμερα, επιφυλάχθηκαν για αρκετούς από τους παρευρεθέντες στην ωραία, κατ’άλλα ,εκδήλωση τρεις οδυνηρές εκπλήξεις.

Η πρώτη οδυνηρή έκπληξη προκλήθηκε κατά το τέλος της ομιλίας της κας Μεταξίας Τσιποπούλου, Διευθύντριας του Εθνικού Αρχείου Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού, η οποία εντελώς ξεκομμένα και χωρίς να υπάρχει ιδιαίτερος λόγος, τόνισε εμφαντικά, χωρίς να θέσει καμία προς αυτό απόδειξη, οτι δήθεν «Οι Μινωίτες δεν ήταν Έλληνες…».

Θεώρησα τότε υποχρέωση μου να παρέμβω στο τέλος της εκδήλωσης, ζητώντας τον λόγο για να εκφράσω την κάθετη αντίθεση μου με αυτή την βάναυση διαστρέβλωση της Ελληνικής Ιστορίας & Μυθολογίας, υπερασπιζόμενος την αναπόσπαστη σχέση ανά τους αιώνες της Κρήτης με την αρχαία Ελλάδα.

Ανέφερα ότι εμείς οι απλοί Έλληνες, αν και δεν είμαστε αρχαιολόγοι, γνωρίζουμε ότι σύμφωνα με την παράδοση ο ΜΙΝΩΑΣ ήταν γιος και μαθητής του Θεού των Θεών των αρχαίων Ελλήνων του Δία, ο οποίος μάλιστα γεννήθηκε στην Κρήτη, ως Κρηταγενής, από την Ρέα η οποία ήρθε στην Κρήτη για να γεννήσει με σκοπό να αποφύγει την οργή του συζύγου της Κρόνου, ο οποίος έτρωγε τα παιδιά του φοβούμενος οτι κάποια απο αυτά θα του πάρει τον θρόνο.

Εμείς οι απλοί Έλληνες αν και δεν είμαστε αρχαιολόγοι, γνωρίζουμε οτι ο Μίνωας γεννήθηκε κάτω απο τον αιωνόβιο πλάτανο της Γόρτυνας, μετά από την συνεύρεση του Δία με την πριγκίπισσα της Φοινίκης, Ευρώπη (έχουσα ευρεία όψη), κόρη του Αγήνορα και της Τηλεφάσσης, την οποία και απήγαγε και έφερε στην Κρήτη μεταμορφωμένος σε ταύρο, μέσω θαλάσσης, συνοδευόμενος απο Νηρηίδες και Τρίτωνες…

Εμείς οι απλοί Έλληνες αν και δεν είμαστε αρχαιολόγοι γνωρίζουμε τον μύθο των Ιδαίων Δακτύλων, των γνωστών ως Κουρητών, φυλάκων και τροφών του Δία, που γεννήθηκαν ταυτόχρονα με αυτόν, απο την γη στην οποία ακουμπούσαν τα δάχτυλα της Ρέας κατά τις ωδινες του τοκετού της, καθώς και τα λατρευτικά κέντρα του Δία στην Κρήτη, που ήσαν το Ιδαίο Άνδρον και το Δικταίον Άνδρον.

Επίσης, γνωρίζουμε οτι η πόλη μας, το Ηράκλειο, επίνειο της Κνωσσού πήρε το όνομα του απο τον πρώτο Ιδαίο Δάκτυλο τον Ηρακλή, ο οποίος έβαλε να τρέξουν τ’αδέλφια του, (ο Παιωναίος, ο Επειμίδης,ο Ιάσιος και ο Ίδας) και στεφάνωσε τον πρώτο νικητή με κλαδί αγριοελιάς, θεωρούμενος ως Πρόδρομος του Ολυμπισμού.

Εμείς οι απλοί Έλληνες αν και δεν είμαστε αρχαιολόγοι, γνωρίζουμε τον μύθο του Δαίδαλου και του Ίκαρου, τον άθλο της εξόντωσης του ανθρωποφάγου Μινωταύρου απο τον Θησέα τον γιό του Αιγαία, με την βοήθεια του μίτου της Αριάδνης καθώς και τον μύθο του σιδερένιου γίγαντα Τάλω, δώρο του Ήφαιστου στον Μίνωα ,για να φυλάσσει ως ακτοφύλακας την Κρήτη από εχθρικές επιδρομές.

Επίσης, γνωρίζουμε οτι ο Λυκούργος, ο βασιλιάς της Σπάρτης, αντέγραψε τους νόμους του Μίνωα για την χώρα του, ο δε Μίνωας και τα αδέλφια του ο Ραδάμανθυς και Σαρπηδώνας, εθεωρούντο απο τους αρχαίους Έλληνες ως κριτές του Άδη, λόγω της υψηλού επιπέδου δικαιοσύνης που απένειμαν όσο ζούσαν και διοικούσαν τις περιοχές τους ( Κνωσός, Φαιστός, Μάλλια).

Μετά από την εισαγωγή μου αυτή, με την οποία τεκμηρίωσα με τις μικρές μου δυνάμεις την ελληνικότητα της Κρήτης, τόνισα την αντίθεση μου για την παραφωνία της κας Τσιποπούλου και έθεσα ερώτημα στον συγγραφέα κ. Χρηστάκη, εάν συμφωνεί να διαγραφούν με μία μονοκονδυλιά όλα τα παραπάνω, όπως διέπραξε η κα Τσιποπούλου.

Η απάντηση του κ. Χρηστάκη απετέλεσε άλλη μία οδυνηρή έκπληξη, καθόσον μου απάντησε ότι…«είτε αρέσει, είτε δεν αρέσει σε κάποιους οι Μινωίτες ήταν Σημιτικό (εβραϊκό) φύλο».

Και τρίτη όμως έκπληξη μας επιφυλάχθηκε, όχι λιγότερη οδυνηρή από τις προηγούμενες..

Ένα μεγάλο μέρος του ακροατηρίου με παραταμένα χειροκροτήματα επιβράβευσε τα λεγόμενα της κας Τσιποπούλου και του κ. Χρηστάκη, αφήνοντας μας άφωνους.

Ποιοι όμως και με τι εθνικά αντανακλαστικά μπορούν να χειροκροτούν με πάθος την άποψη, έστω και επιστημονική, ότι οι Μινωίτες ήσαν Εβραίοι…;! Στην καλύτερη περίπτωση αν πίστευαν απόλυτα τα λεγόμενα των παραπάνω ομιλητών έπρεπε να περιέλθουν σε περισυλλογή και όχι να δείξουν με τα χειροκροτήματα τους κατενθουσιασμένοι.

Η απίθανη αυτή απάντηση του κ. Χρηστάκη αναφέρθηκε εντελώς αόριστα, χωρίς καμμία τεκμηρίωση, αναφέρθηκε δε σε κάποια ανάλυση του DNA που έγινε χωρίς να πει από ποιους, την εθνικότητα τους και ποια η εγκυρότητα τους.

Κύριε Διευθυντή,

Επειδή τέτοιες καινοφανείς απόψεις, οι οποίες μάλιστα ειπώθηκαν σε μία κατ΄άλλα ενδιαφέρουσα εκδήλωση, ενώ σίγουρα ήταν ένας επιζήμιος μη απαραίτητος πλεονασμός μπορούν να καταστούν επικίνδυνες, καθώς συνειρμικά μας παραπέμπουν στην πολύ παλιά σιωνιστική προπαγάνδα ότι δήθεν η αρχαία Κρήτη ήταν Εβραϊκή και ρίχνουν νερό στον μύλο των σκοτεινών εκείνων κύκλων που κατά καιρούς εμφανίζονται και ομιλούν για δήθεν ανεξαρτησία της Κρήτης από την Ελλάδα.

Δηλώνω, βέβαια, ότι δεν πιστεύω ότι η καΤσιποπούλου και ο κ. Χρηστάκης έχουν σχέση με τις παραπάνω ανθελληνικές ενέργειες.

Όμως, η σύμπτωση των επιστημονικοφανών παράδοξων απόψεων τους με αυτή την μαύρη προπαγάνδα δικαιολογημένα μας προβληματίζει.

Όσο για την ουσία της «διαφωνίας μας» παραπέμπω κάθε ενδιαφερόμενο στην σελίδα 23 του βιβλίου του κ. Θεοχάρη Δετοράκη, ‘’ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ’’, η οποία αναφέρει αυτολεξεί : «Σήμερα πιστεύεται γενικά ότι ολόκληρη η περιοχή του Αιγαίου κατοικείτο την προανακτορική περίοδο (2600 – 2000 π.Χ.), από μία μεγάλη ομοεθνία στην οποία δίδεται συνήθως το όνομα Προέλληνες ή Αιγαίοι.

Είναι οι ΠΕΛΑΣΓΟΙ των αρχαίων Ελλήνων.

Ιδιαίτερα τα κοινά τοπωνύμια με τα συμπλέγματα – νδος – (σ)σος – (τ)ο – όπως ΛΑΒΥΡΙΝΘΟΣ – ΕΡΥΜΑΝΘΟΣ – ΚΝΩΣΣΟΣ – ΙΛΙΣΣΟΣ – ΥΜΗΤΤΟΣ – ΙΝΑΤΟΣ – ΦΑΙΣΤΟΣ – ΛΥΚΑΣΤΟΣ – ΛΥΤΤΟΣ, κλπ. Θεωρούνται κατάλοιπα της γλώσσας των πελασγών.

Οι λαοί αυτοί, που ανήκουν στην λεγόμενη μεσογειακή φυλή, με ανθρωπολογικά χαρακτηριστικά την δολιχοκεφαλία, το βραχύ ανάστημα, τα μαύρα μαλλιά και μάτια δεν έχουν φυλετική σχέση, ούτε με τους Σημίτες της ανατολής, ούτε με τους Αιγυπτίους.

ΟΙ ΛΑΟΙ ΑΥΤΟΙ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΝ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΤΗΣ ΧΑΛΚΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΟΝ ΕΛΛΑΔΙΚΟ ΧΩΡΟ , ΣΤΙΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ.

• Ο Δημήτρης Σαρρής είναι τ. νομάρχης Ηρακλείου

Ν(α) Δ(ούμε) ποιος θα αντέξει

Ν(α) Δ(ούμε) ποιος θα αντέξει
• Η κυβέρνηση έβγαλε και την τελευταία κουκούλα
• Ενώ είναι η χειρότερη (τουλάχιστον) μεταπολιτευτικά είχε αφήσει μια πρωτιά στην κυβέρνηση Μητσοτάκη
• Τις μηδενικές αυξήσεις στους μισθούς
• Τώρα πια άντε να καταφέρει άλλη κυβέρνηση να την ξεπεράσει
• Βέβαια δεν θα φορολογηθούν καθόλου οι κερδοφόρες επιχειρήσεις
• Άλλη μια μεγαλειώδης φιλολαϊκή πολιτική
• Καλά για τις τράπεζες δεν το συζητάμε
• Όχι μόνο δεν φορολογούνται, αν και πολύ κερδοφόρες, αλλά τους δώσαμε και 28 δις
• Και μου τόλεγε η μάνα μου, γίνε τραπεζίτης
• Αλλά ο βλάκας έγινα μισθωτός
• Πλήρωνε τώρα
• Μου αρέσει πάντως η συνέπεια του καταλληλότερου – υπευθυνότερου
• Πριν λίγο καιρό κουνώντας με δύναμη τα χέρια του μας διαβεβαίωνε ότι δεν θα μπουν νέοι φόροι το 2009
• Πάντως μας έχουν κάνει έτσι που να ευχόμαστε να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα και όχι να αποκτήσουμε και εμείς μια κατσίκα
• Δηλαδή είμαι σίγουρος ότι πολλοί θα πούνε καλά κάνουν και δεν δίνουν αύξηση σε μισθωτό των 1500 ευρώ
• Βλέπουν τα δικά τους 700 ευρώ και τρελαίνονται
• Και τα 700 ευρώ δεν είναι μισθός που αφορά σε μια γενιά
• Αφορά στην πλειοψηφία των μισθωτών και εργατών του ιδιωτικού τομέα
Όπου σε κάποιους από αυτούς όχι μόνο δεν παγώνουν οι μισθοί αλλά μειώνονται
• Όπως έγινε και στην επιχείρηση του Μυλωνά
• Βέβαια ο ίδιος μείωσε και τον δικό του μισθό...
• Άντε να τα βγάλει πέρα τώρα...
• Μήπως ο Παλαιοκώστας να του επέστρεφε κάποια από τα λύτρα;
• Κρίμα είναι
• Η για πρώτη φορά θωρακισμένη οικονομία πάει κατά διαόλου
Πέθανε υγιής
• Η εκκλησία θα φορολογηθεί;
• Το καινούριο παραμύθι είναι ότι υπάρχει ένα κέντρο που συντονίζει τους κουκουλοφόρους σε όλη την Ελλάδα
Πόσο κάτω θέλουν να ρίξουν τον ΣΥΡΙΖΑ;
• Πάντως είναι καταπληκτικό πως συντονίζονται στην προπαγάνδα
• Ενώ δεν είχε ακουστεί κάτι τέτοιο, ξαφνικά πολιτικοί και δημοσιογράφοι άρχισαν το πιπίλισμα
• Μετά το μεγάλο παπί θα ακολουθήσει η μεγάλη κότα
• Αρχηγός ο Μανώλης
• Ο οποίος βαθμολόγησε κάτω από την βάση την κυβέρνηση στα θέματα δημόσιας ασφάλειας
• Αλλά την στηρίζει
• Ο Κωστάκης στην αρχή δυσφόρησε, μετά εκνευρίστηκε και στο τέλος από την στεναχώρια του το έριξε στο φαί
• 5% θα μειωθούν οι μισθοί των βουλευτών
• Να κάνουμε ένα έρανο, ρε παιδιά
• Ο Σουφλιάς είπε ότι θα δημιουργηθεί υπουργείο περιβάλλοντος στο δεύτερο εξάμηνο του 2010
• Ο Γιωργάκης συμφωνεί;
• Άλλη μια πρωτιά της ΝΔ
• Ετοιμάζει την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, γιατί δεν νομίζω να πιστεύει κανείς ότι θα έχουμε ξανά ΝΔ...
• Ο νομπελίστας Κρουγκμαν είπε ότι ο μόνος τρόπος για να ξεφύγουμε από την κρίση είναι η αύξηση της κατανάλωσης
• Όπως έχω πει –χωρίς να είμαι νομπελίστας, αλλά χομπίστας – για να υπάρξει κατανάλωση χρειάζονται χρήματα
• Και οι σοφοί πολιτικοί μειώνουν ή παγώνουν τους μισθούς
• Πως στο διάολο θα αυξηθεί η κατανάλωση όταν υπάρχει μείωση των εισοδημάτων, μόνο ο καταλληλότερος το ξέρει
• Απορία: αν ένας τραβεστί ρίξει μια πέτρα θα τιμωρηθεί περισσότερο από έναν που φοράει μαύρα γυαλιά και ρίχνει μια πέτρα;
• Το χρώμα της κουκούλας μπορεί να παίξει κάποιο ρόλο στην υπεράσπιση;
• Οι πιο άτυχοι είναι αυτοί που θα ρίξουν πέτρα ενώ κινούνται με μηχανάκι
• Αν φοράνε κράνος θα τιμωρηθούν γιατί κρύβουν το πρόσωπο τους και αν δεν φοράνε γιατί έκαναν παράβαση του ΚΟΚ
• Το 2013 λένε ότι θα έρθει η συντέλεια του κόσμου
• Υπερβολές
Δεν νομίζω ότι θα κυβερνήσει η Ντόρα τόσο σύντομα

Γιατί Είμαστε Περήφανοι σαν Ελληνες

1. Γιατί έχουμε θάλασσα να την πιεις στο ποτήρι
2. Γιατί μπροστά στο ρεβανί τι να μας πει το μιλφέιγ
3. Γιατί το καρπούζι το αγοράζουμε ολόκληρο και όχι σε φέτες
4. Γιατί «καμάκι» και «σουβλάκι» είναι το πρώτο ποίημα που μαθαίνουμε
5. Γιατί τους μεζέδες που συνοδεύουν το τσιπουράκι δεν τους φτάνει κανένα «ορντέβρ»
6. Γιατί στην Ελλάδα κάθε νύχτα τελειώνει το επόμενο πρωί
7. Γιατί «λουλουδοπόλεμος» δεν υπάρχει σε καμιά άλλη χώρα
8. Γιατί πίνουμε κι ένα ποτηράκι παραπάνω χωρίς να μας πίνει
9. Γιατί μπορούμε να απολαύσουμε τον καφέ μας με τσιγάρο. Όχι να τον πιούμε σφηνάκι και να πάμε να καπνίσουμε κρυφά στο σπίτι μας
10. Γιατί το φλερτ είναι το εθνικό μας χόμπι
11. Γιατί στην Ελλάδα όλοι βρίζουμε το Δημόσιο και ταυτόχρονα σκοτωνόμαστε για μια θέση εκεί
12. Γιατί έχουμε δεν έχουμε λεφτά, ένα μπουζουκάκι θα το πάμε
13. Γιατί έχουμε νοοτροπία «και αύριο μέρα είναι»
14. Γιατί όταν μπαίνουμε σε λεωφορείο κάνουμε τα πάντα για να βρούμε θέση να καθίσουμε
15. Γιατί δεν το παίζουμε ψευτοπουριτανοί. Τις «λαδιές» μας τις κάνουμε με θράσος
16. Γιατί είμαστε πρώτοι στο φανάρι και κορνάρουμε τον εαυτό μας από συνήθεια
17. Γιατί ξέρουμε καλύτερα να ξοδεύουμε παρά να αποταμιεύουμε
18. Γιατί δε μοιραζόμαστε τη βενζίνη στο αυτοκίνητό μας με αυτούς που βάζουμε μέσα
19. Γιατί δεν κάνουμε ποτέ επίσκεψη «με άδεια χέρια»
20. Γιατί η λέξη «κερνάω» υπάρχει στο λεξιλόγιό μας
21. Γιατί άντε να εξηγήσεις στον ξένο τι σημαίνει «καψούρα»
22. Γιατί βράζει το αίμα μας
23. Γιατί στην Ελλάδα η οικογένεια έχει ακόμα αξία
24. Γιατί κατά βάθος...είμαστε καλά παιδιά
25. Γιατί τα καταφέρνουμε πάντα...έστω και την τελευταία στιγμή
26. Γιατί δε «μασάμε» από 400 χρόνια σκλαβιάς
27. Γιατί για τα μάτια μιας γυναίκας κάναμε 10 χρόνια πόλεμο
28. Γιατί όταν οι ξένοι δεν έβρισκαν λέξεις έκλεβαν τις δικές μας
29. Γιατί η λέξη φιλότιμο δεν υπάρχει σε καμία άλλη γλώσσα
30. Γιατί καλή η κιθάρα και το όμποε αλλά το μπουζούκι βγάζει άλλο ήχο
31. Γιατί το «Αι Γενέαι Πάσαι» της Μεγάλης Παρασκευής μας σηκώνει την τρίχα κάγκελο
32. Γιατί όποια πέτρα κι αν σηκώσεις Έλληνες θα βρεις από κάτω
33. Γιατί ερωτευόμαστε και μισούμε με πάθος
34. Γιατί τις δύσκολες στιγμές τις περνάμε με φίλους χωρίς να χρειαζόμαστε ψυχίατρο
35. Γιατί ο Σωκράτης, ο Αριστοτέλης και ο Περικλής ήταν Έλληνες
36. Γιατί η Μερκούρη, ο Χατζιδάκις και ο Ελύτης ήταν Έλληνες
37. Γιατί η συνταγή «αλά ελληνικά» είναι η πιο πετυχημένη
38. Γιατί η τρέλα δεν πάει στα βουνά...πάει στις παραλίες!
39. Γιατί οι καλοκαιρινές διακοπές είναι κοντά και... πού να τρέχουμε τώρα!
40. Γιατί όταν οι άλλοι ανακάλυπταν το κρέας εμείς είχαμε ήδη χοληστερίνη
41. Γιατί όταν εμείς φτιάχναμε τον Παρθενώνα οι άλλοι κοιμόντουσαν πάνω στα δέντρα
42. Γιατί εμείς δώσαμε τα φώτα σε όλους αυτούς που το παίζουνε ηγέτες και οδηγούν στην ειρήνη κάνοντας πολέμους
43. Γιατί η φέτα και το ελαιόλαδο μεταφράστηκαν σε ελληνικό ταμπεραμέντο
44. Γιατί "Ένα γλυκό χωρίς"! Και όλοι καταλαβαίνουν πως πρόκειται για φραπέ
45. Γιατί μπορούμε να παρατήσουμε τα πάντα για έναν μεγάλο έρωτα!
46. Γιατί στη γλώσσα μας διακρίνουμε μεταξύ έρωτα και αγάπης...ξέρουμε όμως να ζούμε με πάθος και τα δυο!
47. Γιατί αλλάζουμε κινητό κάθε χρόνο, αυτοκίνητο κάθε τρία χρόνια και ερωτικό σύντροφο κάθε τρεις και λίγο
48. Γιατί όταν οι άλλοι φορούσαν προβιές λύκων εμείς υφαίναμε αραχνοΰφαντους χιτώνες
49. Γιατί οι Έλληνες δεν πολεμούν σαν ήρωες αλλά οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες (Winston Churchill- 1941)
50. Γιατί δε βάζουμε κέτσαπ στο φαγητό μας. Έχει από μόνο του υπέροχη γεύση
51. Γιατί όταν πονάμε ξέρουμε να κλαίμε και να χορεύουμε τη ζεμπεκιά με περηφάνια
52. Γιατί ο Έρωτας ήταν Έλληνας Θεός. Γι αυτό ξέρουμε και να αγαπάμε
53. Γιατί μπορεί να είμαστε οξύθυμοι αλλά ποτέ δεν κρατάμε κακία
54. Γιατί κανένας άλλος δεν χαίρεται για την καταγωγή του όσο εμείς
55. Γιατί παρόλο που γνωρίζουμε τον κίνδυνο τολμάμε
56. Γιατί η τρέλα στην Ελλάδα πάει με χίλια....Γι αυτό όλοι τρέχουν στο δρόμο
57. Γιατί το 95% των αστεριών και των πλανητών έχουν ελληνική ονομασία
58. Γιατί δουλεύουμε για να ζούμε και δε ζούμε για να δουλεύουμε
59. Γιατί έχουμε του κόσμου τα ελαττώματα και παρόλα αυτά είμαστε ακαταμάχητοι
60. Γιατί η ζωή μας είναι στο «δυνατό» ενώ των ξένων στο «αθόρυβο»
61. Γιατί αν η χώρα μας δεν ήταν η ομορφότερη του κόσμου, θα τη διάλεγαν για σπίτι τους οι δώδεκα θεοί του Ολύμπου;
62. Γιατί όταν φωνάζουμε «αδελφέ» στο δρόμο, όλοι γυρνάνε
63. Γιατί κάνουμε τις περισσότερες καταχρήσεις κι όμως ζούμε περισσότερο
64. Γιατί ακόμα κι ο Αϊνστάιν παραδέχτηκε ότι οφείλει πολλά σε έναν Έλληνα
65. Γιατί όταν συζητάμε για δίαιτα είμαστε πάντα στο τραπέζι και τρώμε
66. Γιατί κάποτε «φωτίσαμε» ολόκληρο τον κόσμο
67. Γιατί μιλάμε δυνατά και γελάμε με την καρδιά μας
68. Γιατί είμαστε οι μόνοι που ξεκινάμε το μεσημέρι για καφεδάκι και καταλήγουμε να πίνουμε ούζο μέχρι πρωίας
69. Γιατί μπροστά στο Μετσοβόνε τύφλα να χει το Έμενταλ
70. Γιατί με μια φλόγα καταφέραμε να ενώσουμε ολόκληρο τον κόσμο
71. Γιατί ξέρουμε να εκφράζουμε το σ' αγαπώ με κάθε πιθανό τρόπο
72. Γιατί τα πιο απίστευτα είναι κι ελληνικά
73. Γιατί κυκλοφορούμε στο δρόμο στις δύο το βράδυ και δε νιώθουμε ότι είμαστε σε στοιχειωμένη πόλη
74. Γιατί σουβλάκι, σουτζουκάκι και λοιπές ελαφριές γεύσεις είναι η αδυναμία μας
75. Γιατί είμαστε περήφανοι για το παρελθόν μας
76. Γιατί δεν πάμε για ύπνο με τις κότες αλλά το ξημερώνουμε διασκεδάζοντας
77. Γιατί ακόμη και το πιο μικρό ξωκλήσι μας λούζεται από φως. Δεν πιάνεται η ψυχή μας απ' τη σκοτίδα του βιτρώ
78. Γιατί τα λέμε έξω απ΄ τα δόντια
79. Γιατί ξέρουμε να «κλέβουμε» αλλά και να μην «καρφώνουμε» αυτόν που «κλέβει» στις εξετάσεις
80. Γιατί έχουμε πάντα μια λύση- έστω και πλάγια- σε όλα
81. Γιατί οι γονείς μας δεν ξεχνάνε ότι υπάρχουμε μόλις κλείσουμε τα δεκαοκτώ
82. Γιατί είμαστε των άκρων
83. Γιατί την κάθε δυσκολία την αντιμετωπίζουμε για χιούμορ
84. Γιατί το αντιπροσωπευτικότερο ελληνικό σύνθημα είναι: «Για την Ελλάδα, ρε ******!»
85. Γιατί οι Ολυμπιακοί Αγώνες γεννήθηκαν εδώ
86. Γιατί όταν θέλουμε να λιαστούμε, έχουμε αμμουδιά και θάλασσα. Δεν ξεχυνόμαστε στα γρασίδια ούτε βουτάμε στα σιντριβάνια
87. Γιατί βλέπουμε τον ουρανό γαλάζιο κι όχι μολυβί
88. Γιατί εδώ που ζούμε όλο το χρόνο, ο ξένος το έχει σκοπό ζωής να έρθει μία εβδομάδα
89. Γιατί η Ελλάδα είναι η πιο φτωχή χώρα με τους πιο πλούσιους κατοίκους
90. Γιατί είχαμε μάγκες προγόνους
91. Γιατί ξέρουμε τι θα πει κέφι
92. Γιατί μιλάμε καλά τις ξένες γλώσσες...αλλά ποιοι μιλούν καλά τα ελληνικά;
93. Γιατί πίνουμε και καπνίζουμε περισσότερο από όλους και ζούμε περισσότερο από όλους
94. Γιατί εμείς γράφουμε την Ιλιάδα, και οι ξένοι την κάνουν έργο χιλιάδες χρόνια μετά
95. Γιατί το τζατζίκι, το σουβλάκι, η μαγκιά και το φιλότιμο είναι ελληνικά
96. Γιατί μας αρέσει τα λεφτά και τα ψάρια να τα τρώμε πάντα φρέσκα
97. Γιατί ενώ έχουμε μικρή χώρα, έχουμε μεγάλη καρδιά
98. Γιατί το δικό μας μοντέλο ζωής έχει πολλέεεεεεες καμπύλες
99. Γιατί η μάνα μου κάθε Αύγουστο απλώνει τραχανά. Οι άλλοι τι απλώνουν?
100. Γιατί το σύνθημα Ελευθερία 'η Θάνατος ήταν ελληνικό.-

Γνωμικά!